LEKSYKON TERMIN紟 WINARSKICH

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | W | Z |

  • AOC: Appellation d´Origine Contrôlée, czasami skracane do Appellation Contrôlée(AC); w t逝maczeniu: zastrze穎na nazwa pochodzenia; kategoria win najwy窺zej jako軼i we Francji, gdzie odmiana winogron, pochodzenie, nazwa wina i inne czynniki s okre郵one przez prawo.

  • aromaty pierwotne: 鈍ie瞠 zapachy w winie pochodz帷e z winogron u篡tych do produkcji.

  • atak pierwsze wra瞠nie, jakie sprawia wino w momencie smakowania. Atakiem wina okre郵a si z regu造 wra瞠nia, jakie daje wino w przedniej cz窷ci jamy ustnej, zw豉szcza na czubku j瞛yka.
  • appellation: nazwa; najcz窷ciej oznacza miejsce pochodzenia wina, jest integraln cz窷ci oficjalnej nazwy wina.

  • aromatyczny: termin degustacyjny, kt鏎ym opisuje si wina, kt鏎e maj wyra幡y zapach, zw豉szcza owocowy lub kwiatowy. Okre郵a si r闚nie niekt鏎e odmiany bia造ch winogron, gdy wina z nich powstaj帷e charakteryzuj si bardzo si軟ym zapachem.
  • aromat: zapach wina. Cz瘰to okre郵enie aromat stosuje si tylko dla okre郵enia prostego zapachu m這dego wina, dla okre郵enia zapchu starych i z這穎nych win u篡wa si terminu bukiet.

  • aromatyczne zwi您ki: sk豉dniki wina pochodz帷e z winogron, powstaj帷e w wyniku procesu produkcyjnego lub rozwijaj帷e si w trakcie dojrzewania wina, kszta速uj jego smak i aromat.